Zelfzorg tot 3x goedkoper dan recept via huisarts

Zelfzorg tot 3x goedkoper dan recept via huisarts

Uit berekeningen van de Consumentenbond in de Gezondgids (juni 2014) blijkt dat bij eenvoudige gezondheidskwalen een recept via de huisarts tot wel drie keer duurder is dan een zelfzorgmiddel dat je zelf koopt bij apotheker of drogist.

Zelfzorgmiddelen tegen bijvoorbeeld hoest, voetschimmel en hooikoorts zijn goedkoper dan vergelijkbare receptmedicijnen die onder het eigen risico vallen. De helft van de Nederlanders maakt het eigen risico niet vol en betaalt de duurdere receptmiddelen dus helemaal zelf.

Rekenvoorbeeld

Dit rekenvoorbeeld van de Consumentenbond laat zien dat een receptgeneesmiddel voor bijvoorbeeld huidschimmel (Ketoconazol 30 gr zalf) € 17,58 kost, en een vergelijkbaar zelfzorggeneesmiddel (Miconazol 30 gr zalf) € 5,50. Bovenop de productprijs voor een receptgeneesmiddel komt namelijk nog € 12,00: € 6,00 voor de receptverwerking in de apotheek en € 6,00 voor de eerste terhandstelling.

De meest voorkomende eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiënt bij de huisarts komt, zijn pijn (spier- of gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, etc), verkoudheid, hoesten, verstopping en schimmelinfecties. Bij dit soort klachten is een receptgeneesmiddel meestal niet nodig en volstaat zelfzorg.

De Consumentenbond roept consumenten en patiënt en op om aan de huisarts te vragen of er in plaats van een voorgeschreven medicijn een zelfzorgalternatief is, als de huisarts daar niet zelf over begint. Carl Jakobs, campagneleider zorg: “Schroom niet hierover te beginnen, het kan heel goed een voordeliger maar even goed alternatief opleveren.”

Bron: Gezondgids (juni 2014)