Vitamine- en mineralentekorten bij maagzuurremmers

Huisartsen schrijven maagzuurremmers het vaakst voor van alle medicijnen. Veel gebruikers weten niet dat veelvuldig of langdurig gebruik kan leiden tot tekorten aan magnesium of vitamine B12. De klachten die hieruit voortvloeien treden vaak sluipend op en dat maakt het lastig om ze op tijd te herkennen. Magnesium en B12 supplementen kunnen uitkomst bieden om tekorten te voorkomen of ontstane tekorten aan te vullen.

Maagzuurremmers vaakst voorgeschreven medicijn

In 2016 kreeg ruim 16% van de patiënten ingeschreven in een huisartsenpraktijk een maagzuurremmer voorgeschreven. Het medicijn staat al jaren op nummer 1 van meest voorgeschreven middel. Dat blijkt uit cijfers van het jaarlijkse onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) naar medicijngebruik.

Medicijn vermindert opname vitamine B12 en magnesium

Maagzuurremmers worden gebruikt tegen brandend maagzuur en ter preventie en behandeling van maagzweren. Maar ook om te voorkomen dat maagklachten ontstaan bij gebruik van andere veelgebruikte medicijnen. Een maagzuurremmer vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Door het effect op maagzuur kan de opname van vitamine B12 verminderen. Ook kan een veranderde zuurgraad in de maag de opname van het mineraal magnesium hinderen. Wees daar dus alert op als je maagzuurremmers gebuikt.

Moe, spierpijn, neerslachtig, verward?

Enkele voorbeelden van signalen als gevolg van een B12 of magnesiumtekort zijn tintelingen, geheugen– en concentratie problemen, spierpijnen, neerslachtige gevoelens, verwardheid en vermoeidheid. Bespreek de keuze voor supplementen bij medicijngebruik met je arts of apotheek. Of lees hier meer over de verminderde opname van voedingsstoffen door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen.

 

Deze informatie komt van: Supplementinfo.nl